Szeregi
Dawid: Witam mam szereg
∞
n=1
Zatem:
∞
| | n2+1 | | n2+1 | |
E | (−1)n+1 |
| |=E |
| |
| | 3n2+n+7 | | 3n2+n+7 | |
n=1
i teraz jakie kryterium stosuję aby obliczyć ten szereg ?
| | n2 | |
Alambert odpada tak samo Cauchy z kryterium porównawczego mamy |
| =1 więc nie jest to |
| | n2 | |
szereg dirchleta więc jak

?
12 kwi 20:52
kyrtap: masz jeszcze kryterium całkowe
12 kwi 20:54
kyrtap: ale tutaj musiałbyś policzyć pochodną gdyż kryterium całkowe mówi że ciąg jest musi nierosnący
od pewnego n
12 kwi 20:55
kyrtap: że ciąg musi być *
12 kwi 20:58
Dawid: a warunek koniczny coś nam daje ?
12 kwi 20:58
ICSP: Warunek konieczny nie jest spełniony. Szereg jest rozbieżny.
12 kwi 20:59
kyrtap: chodzi o ten warunek
że jeśli szereg an jest zbieżny to liman = 0 ?
12 kwi 21:00
Dawid: Właśnie tak myślałem

Dziękuje
12 kwi 21:00
kyrtap: właśnie CSP dobrze mówi to nie działa w drugą stronę
12 kwi 21:00