zadanie optymalizacyjne
xx2: Dany jest wykres funkcji y=x
2 , dla x≥0. Prosta l styczna do tego wykresu wraz z prostymi
x=0, y=4, y=0 wyznacza trapez. Oblicz współrzędne takiego punktu styczności, by ten trapez
miał najmniejsze pole.
Pomoże ktoś
12 kwi 20:43
===:

... a jest tu coś do liczenia
12 kwi 21:19
xyz: Ten wykres nie daje w sumie żadnej podpowiedzi. Każdy umie sobie coś takiego wyrysować, ale
wyliczenie punktu to już coś innego.x
17 kwi 22:54
jc: O polu decyduje położenie środka prawego (skośnego odcinka).
Czym bardziej w lewo, tym pole mniejsze, a więc najmniejsze, gdy środek
leży w punkcie (√2,2). To jest własnie szukany punkt styczności.
17 kwi 23:05
jc: === Twój rysunek wyjaśnia sprawę dużo ładniej niż mój tekst
18 kwi 00:08