oblicz
natalka: Wartość wyrażenia
√4x2−4x+1/2x−1 +
√16x2+8x3+x4/4x
2+16 dla x=4+
√2 rowna się...
? ciagle mi inny wynik wychodzi ktos mi pomoze?

/−znak dzielenia
12 kwi 20:32
5-latek: może sprobowac tak
√4x2−4x+1= √(2x+1)2= |2x+1|
√16x2+8x3+x4= √x2(x2+8x+16) = √x2*√(x+4)2= |x|*|x+4|
12 kwi 20:38
5-latek: Oczywiście w ma być √4x2−4x+1= √(2x−1)2= |2x−1|
12 kwi 20:41
natalka: i mozna opuscic wartosc bezwzgledna?
12 kwi 20:49
5-latek: tak ale należy sprawwdzic z jakim znakiem
np. |2x−1|= |2(4+√2)−1|= 8+2√2−1|= |7+2√2||>0 wiec |7+2√2|= 7+2√2
12 kwi 20:53