ojezu
whatnot: Złotnik ma trzy pręty wykonane ze stopów złota, srebra i miedzi.
W pierwszym pręcie znajduje się: 4 g złota, 8 g srebra i 12 g miedzi.
W drugim pręcie: 8 g złota, 10 g srebra i 2 g miedzi.
W trzecim pręcie: 10 g złota, 6 g srebra, 14 g miedzi.
Z tych prętów złotnik musi wykonać pręt, który zawierałby: 10 g złota, 10 g srebra oraz 11 g
miedzi.
Oblicz, ile gramów każdego pręta zużyje złotnik do przetopu.
12 kwi 20:22
whatnot: pomocyyyyyyy!
12 kwi 20:44
pigor: ..., niech
x,y,z= ? − szukana liczba gramów (waga)
każdego pręta, to spróbuj sobie rozwiązać taki układ 3−ech
równań liniowych :
dla złota
424x+
820y+
1030z =
1031(x+y+z)
dla srebra
824x+
1020y+
630z =
1031(x+y+z) ⇔
dla miedzi
1224x+
220y+
1430 =
1131(x+y+z)
26x+
25y+
13z =
1031(x+y+z) / * 30*31
⇔
13x+
12y+
15z =
1031(x+y+z) / * 30*31 ⇔
12x+
110y+
715z =
1131(x+y+z) / * 30*31
⇔ itd ...
12 kwi 23:48