prosta trygonometria
via: Wyrażenie cos45°∙sin60° jest równe:
a. √22(sin10+sin110)
b. √22(sin20+sin100)
c. 12(sin15+sin105)
d. 12(sin45+sin75)
12 kwi 20:09
Marek216: Najpierw oblicz cos45°∙sin60° w tablicach są wzory i dobierz odpowiedz.
12 kwi 20:18
5-latek: Tak się zasatnawialem czy te wzory sa w tablicach
12 kwi 20:21
via: ok dzięki
12 kwi 20:22
Marek216: Chodziło mi bardziej o wartości funkcji tryg dla danych kątów. A co do wariantow z
odpowiedziami to trzeba pokombiować ze wzorami na sumy kątów aby doprowadzić je do 30,60,90
stopni
12 kwi 20:23
Marek216: np: sin15+sin105=sin(45−30)+sin(90+15)=sin45cos30−sin45cos30+sin90cos15+sin15cos90=itd
12 kwi 20:27
Marek216: Można też zmienić postać cos45°∙sin60° żeby otrzymać to co w odpwoiedziach
12 kwi 20:28