matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Archy:
2
wiadomo, że sinα+cosα=
. Oblicz sin
3
α+cos
3
α.
3
12 kwi 19:55
Ditka:
(sinα+cosα)
2
=
4
9
sin
2
α+2sinαcosα+cos
2
α=
4
9
1+2sinαcosα=
4
9
sinαcosα=−
5
18
sin
3
α+cos
3
α=(sinα+cosα)(sin
2
α−sinαcosα+cos
2
α)=
2
3
(1+
5
18
)=
23
27
12 kwi 20:29