Pomocy!
me: 2sin2(15π/4) − 2x3cos(−26π/3) + √3x2tg(37π/3) + xctg2(−41π/6) ; Zapisz wyrażenie w najprostszej
postaci.
12 kwi 19:54
Marek216: z czym masz problem zamień sobie kąty na miarę w stopniach i zredukuj.
12 kwi 19:57
me: proszę o rozwiązanie, bo robię wszystko tak jak powinnam, a i tak wychodzi mi inaczej niż w
odpowiedziach, a chcę wiedzieć dlaczego (jakbym nie potrzebowała pomocy, to nie pisałabym na
forum

)
12 kwi 20:03
Marek216: sec, zaraz popatrzę na to
12 kwi 20:08
Marek216: to ctg na końcu jest do kwadratu ?
12 kwi 20:10
me: tak, źle zapisałam, sorki
12 kwi 20:29
Marek216: przy sin też ?
12 kwi 20:30
Marek216: sin2(15π/4)=sin2(675)=sin2(315)=sin2(270+45)=cos2(45)=(√2/2)2 = 2/4
12 kwi 20:33
me: ugh. skopiowałam to i wszędzie gdzie miał być kwadrat jest sama 2.... jeszcze raz wyślę...
2sin
2(15π/4) − 2x
3cos(−26π/3) + √3x
2tg(37π/3) + xctg
2(−41π/6)
Bardzo Cię przepraszam
12 kwi 20:35
Marek216: JAk przeszedłem na cos to powinien być minus ale nie chialem ci gmatwać zapisu bo to nie ma
znaczenia jak podnosisz do kwadratu. JAk bd to napisz to wytłumaczę ci jak najprościej
redukować takie coś.
12 kwi 20:35
Marek216: cos(−26π/3)=cos(−1560)=cos(−120)=cos(−180+60)=−cos(60)=−1/2
12 kwi 20:41
me: jestem

u mnie największy problem robią banalne błędy, a przez to całe zadanie jest do
niczego... mógłbyś wysyłać mi co wychodzi krok po kroku jak będziesz tłumaczył?
12 kwi 20:42
me: ja robiłam wszystko w radianach...
12 kwi 20:43
Marek216: NA co ci wysłać mail,gg, skype,fb ?
12 kwi 20:46
me: tutaj
12 kwi 20:47
Marek216: Jak mam tłumaczyć to tutaj to nie wyjdzie trzeba lepsze okienko dialogowe.
12 kwi 20:48
me: soki, ale wychodzę z założenia, że piszę na forum anonimowo
12 kwi 20:50
Marek216: Byłoby po prostu łatwiej ale jakoś sobie tutaj poradzimy, jechać od początku dla tego przykładu
czy dla każdej funkcji trygonometrycznej ogólnie ?
12 kwi 20:52
me: dzięki

od początku
12 kwi 20:53
Marek216: Można kombinować z parzystą lub nieparzystą wielokrotnością konta 90 stopni i zamianą na
kofunkcje ale myslę, że moj sposób jest łatwiejszy.
Najpierw:
1. Zamień radiany na stopnie ( głownie dlatego, człowiek szybciej przypomni sobie jaka jest
wartość dla kąta 30,90,60 a nie w radianach)
2. Gdy masz kąt większy lub mniejszy (ujemny) od 360 stopni to zawsze odejmuj wielokrotność 360
od podanego kąta.
3.Gdy zapiszesz np. sin(420)=sin(360 +60) to spokojnie możesz wyżucić wielokrotność 360 i
zostanie sin (60)
4. Później stosujesz zasady redukcji dla kątów mniejszych niż 360 stopni. Pytanie czy to umiesz
? Bo jeżeli nie to moge ci to jeszcze napisać.
12 kwi 20:58
me: to rozumiem, bo ogólnie ja temat ogarniam, tylko problem jest w tym jednym zadaniu
12 kwi 20:59
Marek216: sin2(15π/4)=sin2(675)=sin2(360+315)=sin2(270+45)=[−cos(45)]2=(√2/2)2 = 2/4
12 kwi 21:00
Marek216: Rozumiesz jak otrzymałem pierwszą wartość ?
12 kwi 21:01
me: tak

zrobisz tak z każdą to zobaczę czy zgadza się z tym co teraz robię
12 kwi 21:04
Marek216: cos(−26π/3)=cos(−1560)=cos(−120)=cos(−180+60)=−cos(60)=−1/2
12 kwi 21:07
Marek216: tg(37π/3)=tg(2220)=tg(60)= √3
12 kwi 21:10
Marek216: Najpierw oblicze ctg do potęgi 1. :
ctg(−41π/6)=ctg(−1230)=ctg(150)=ctg(180−30)=−ctg30=−√3 i teraz do kwadratu
12 kwi 21:14
Marek216: Które ci się nie zgadzają ?
12 kwi 21:14
Marek216: sry zgubiłem − przy 150:
ctg(−150)=ctg(−180+30)=ctg √3
12 kwi 21:16
me: ok to już mam
12 kwi 21:18
Marek216: Coś jeszcze pani sobie życzy ?
12 kwi 21:21
me: wyszedł mi dobry wynik

(a+1)
3 
dzięki wielkie!
12 kwi 21:22
Marek216: n.m.z.c. ty też maturzystka ?
12 kwi 21:23
me: nie

2 klasa
12 kwi 21:24
Marek216: I tak mam lepiej bo jestem stara podstawa

,
12 kwi 21:26
me:
12 kwi 21:39