Wykaż
Ela: Pomocy! Wykaż, że tylko trzy liczby naturalne spełniają nierówność Ix2−IxII ≤ 6
12 kwi 19:39
Kacper:
Rozwiązać i sprawdzić, ile jest naturalnych
12 kwi 19:39
Marek216: Ix2−IxII ≤ 6 ⇔ x2−IxI≤ 6 i x2−IxI≥ −6
Dla x ≥0
x2−x≤6 i x2−x≥−6
x2−x−6≤0 i x2−x + 6 ≥0
x1= −2 x2=3 Δ < 0 ⇒x ∊R
x∊ <−2;3> i x ∊R i x∊N ⇒ x{0,1,2,3} TO nieprawda że tylko 3 rozwiązalem 1. warunek i już są 4
rozwiązania podstaw te liczby dla wszystkich nierównosć jest prawdziwa
12 kwi 19:46
Janek191:
0 nie zawsze uważane jest za liczbę naturalną
12 kwi 19:59
Janek191:
W teorii liczb ℕ = { 1,2,3,4,5, ... }
12 kwi 19:59
Marek216: W każdej książce operonu dla szkoły średniej, zakres rozszerzony 0 jest liczbą naturalną.
12 kwi 20:04
Janek191:
Ale na studiach tak nie jest
12 kwi 20:05
Marek216: W szkole średniej nie ma czegoś takiego jak własna interpretacja, raczej podręczniki pisane są
zgodnie z wymaganiami matury, zwłaszcza operonu który przygotowuje ogólnopolską probną maturę.
12 kwi 20:07
Kacper:
W szkole średniej jest przyjęte, że 0 jest liczbą naturalną.
Ogólnie czy 0 jest, czy nie jest liczbą naturalną jest kwestią umowną

Jak komu będzie wygodniej, to sobie przyjmuje.
12 kwi 20:11
Marek216: Właśnie to napisałem
12 kwi 20:12