Sa tu chemicy ? Potrzebuje pomocy w zadanka z rozpuszczalnościa ...
Moni : Rozpuszczalność siarczanu (VI) chromu III −woda (1/18) w temp.20stC wynosi 120g/100g wody .
Przygotowano 150g nasyconego roztworu siarczanu VI chromu III .Oblicz ile molo chromu III
znajduje sie w tym roztworze . Naprawde trudze sie nad tym zadaniem i zrobic nie moge ,
pytałam po kilku forach ...ale nic ...a zad.jest czysto matematyczne ale chemik albo chemiczka
bd wiedzieć o co chodzi
12 kwi 19:25
Metis: matematyka.pisz.pl
12 kwi 19:28
Moni : chemia to głownie sama matematyka i reakcje ....a poza tym zapytałam czy ktos zajmuje sie
chemia ...
12 kwi 19:30
Moni : Tutaj ...
12 kwi 19:31
YushokU: ms | mrp | mr
120 | 100 | 220
x | 150−x | 150
teraz Mhydrat=96*3+2*52+18*18
Obliczasz ile ten x stanowi moli, a wiesz że nhydrat=nsól=nCr3+
12 kwi 20:15