dla jakich wartości parametru m równanie (m-1)x^2ma dwa różne rozwiązania ujemne
Reqe: Dla jakich wartości parametru m równanie (m−1)x
2+2(m+1)x+m−2=0 ma dwa różne rozwiązania
ujemne?
Moje założenia:
m≠1
Δ>0
x1+x2<0
Δ mi wyszła: 5m−1
czyli m >
15
x1+x2<0
| −2(m+1) | |
| i z tego mi wyszło |
| (m−1) | |
−2m
2+2<0
m
2−1>0
m
2>1
m>1 v m<−1
Ale chyba jednak coś zle robię

Może mi ktoś wytłumaczyć gdzie robię błąd?
12 kwi 19:18
Kacper:
Brakuje założenia x
1x
2>0, bo zobacz, że suma liczb −7 i 5 jest ujemna, a liczby obie ujemne
nie są
12 kwi 19:20
Reqe: Aaa no tak

Przeliczę i dam znać czy mi wyszło
12 kwi 19:21
Reqe: Eh no tak niezbyt
x1x2>0
m
2−3m+2>0
Δ= 1 x1=1 x2=2
m∊(−
∞;1)u(2:
∞+)
I teraz biorę wszystkie wyniki:
m=
15
m>1 v m<−1
m∊(−
∞;1)u(2:
∞+)
I można sobie wyobrazić jak mi to wyszło

A odpowiedź to (2;
∞)
Może gdzieś zrobiłem wczesniej błąd?
12 kwi 19:28
Reqe: Aaaa chyba jednak dobrze zrobiłem, tylko m>
15
oraz m >1 v m<−1 oraz m∊(−
∞;1)u(2:
∞+)
To tylko m∊(2;
∞) żeby te 3 warunki były spełnione

Więc dobrze wyszło
12 kwi 19:35