jak to zrobic? pomozcie
eliza: wydawnictwo zaciagnelo kredyt w banku na druk podrecznikow w wysokosci 80 000 zl. Jaka kwote
musi spłacic po 6 miesiacach jesli bank udziela kredytu z oprocentowaniem 23.2% rocznie.
1 gru 17:57
eliza:
1 gru 18:04
eliza:
1 gru 18:04
krzysiek: K={K}{100}*p(procent)*t(czas)={80000}{100)*23.2*{1}{2}=400*23,3=9320zł
p − podaje się bez procentów
1 gru 18:05
krzysiek: O=K/100*23,2*1/2=400*23,3=9320zł
1 gru 18:06
eliza: odpowiedz jest 89 280 zl
1 gru 18:08
krzysiek: no tak pomyliłem się w obliczeniu
O=9280zł
a po dodaniu wychodzi 89 280zł
1 gru 18:12
eliza: a z jakiego wzoru mam skorzystac? z tego na proceny skladany?
1 gru 18:19
krzysiek: nie w tym zadaniu musisz obliczyć odsetki zwykłe (proste) a złożone (składane) oblicza się
przy czym innym
to zadanie to bardziej na ekonomie a nie matematyke
1 gru 18:22
eliza:
czyli 23,2% * 80 000 ?
nie rozumeim mozna jasniej? krok po kroku jak to zadanie zrobic?
prosze
1 gru 18:26
krzysiek: masz taki wzór O=K/100*p*t <−−−−−− to jest ogólny wzór
gdzie:
O−odsetki zwykłe
K−kwota pożyczona − czyli 80000
p−procent − czyli 23,3%
t−czas liczony w latach a jest pół roku czyli 1/2
i podstawiamy
O=80000/100*23,3*1/2=800*23,3*1/2=400*23,3=9 280zł i to są odsetki które musimy oddać
potem dodajem 9 280zł do 80000zł i wychodzi cała kwota do spłaty
jak coś jest jeszcze nie jasne to podaj gg to Ci wytłumacze inaczej

nie myśl że jestem jakimś pedofilem czy coś że wyciągam gg od cb mam bo17 lat i chciałem tylko
pomóc
1 gru 18:35
eliza: okey

juz kumam

no lajtowo

a co ty taki chetny do pomagania?
1 gru 18:40
krzysiek: a to zależy komu i co

jak dziewczyna prosi o pomoc to bardzo chętnie pomogę jeśli oczywiście umiem a teraz akurat
biorę to na ekonimi to mam nadzieje że pomogłem
1 gru 18:42
eliza: pewnie, i to bardzo

dzieki wielkie

ja teraz siedze u kolezanki i to robimy. podalbys mi
Twoje gadu jakbym miala jakis problem to bym napisala

no chyba ze nie chcesz to lajtowo

pozdrawiam
1 gru 18:45
krzysiek: 6507257
a można wiedzieć do której klasy chodzisz

a i musisz odwdzięczyć się tym samym czyli gg w razie czego żebym wiedział że to ty

no nie musisz ale jeśli chcesz
1 gru 18:48
krzysiek: czyli nie

sum 41 − best of me
1 gru 19:03
eliza: no pierwszej liceum. ok

9489671 napisz do mnie
1 gru 19:03