Pochodna
Piotr: Dana jest funkcja f(x)={2x2+7u}{3−x} Wyznacz najmniejszą liczbę spełniającą nierówność:
x+5*f'(−2)≥100 .
f'(−2) wychodzi mi {−11}{5}, więc
x+5*{−11}{5}≥100 wychodzi mi najmniejsza wartość 110, a w odpowiedziach jest 105. Proszę o
pomoc
12 kwi 18:43
Piotr: f(x)=2x2+73−x , f'(x) = −115 więc x+5*−115≥100 błąd w pisaniu
12 kwi 18:45
Nikolas:
Dana jest funkcja f(x) = x²−2x+2. Dla jakich x ∈ R spełniona jest nierówność: 2+f(1−x)>
[f(2x)]' + f'(x).
25 mar 11:17
Podstawy Geometrii:
f(x)=x2−2x+2
f(1−x)=(1−x)2−2(1−x)+2
f(1−x)=1−2x+x2−2+2x+2=x2+1
f(2x)=(2x)2−2(2x)+2
f(2x)=4x2−4x+2
f'(2x)=8x−4
f'(x)=2x−2
2+x2+1>8x−4+2x−2
dokończ
25 mar 11:45