matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
ułamki algebraiczne:
x
x
1−
−2*
x−2
2+x
12 kwi 18:34
M:
2 lip 06:00
Z.K:
x≠2 oraz x≠−2
x−2
x
2x
−
−
=
x−2
x−2
x+2
−2
2x
=
−
=
x−2
x+2
−2(x+2)−2x(x−2
=
=
(x−2)(x+2)
−2x−4−2x
2
+4x
=
(x−2)(x+2)
−2x
2
+2x
2x(1−x)
=
(x−2)(x+2)
(x−2)(x+2)
10 lip 18:50