Planimetria.
Adrian:

Punkty K,L,M leżą na okręgu o środku O tak, że KLM=100 stopni i MKL=24 stopni. Olibcz miary
pozostałych kątów czworokąta.
α=24
γ=100
β=56
δ=2β=112
I jak obliczyć kąty : OKL i OLK ?
W tym momencie utknałem..
Pozdrawiam
12 kwi 18:33
Adrian: ?
12 kwi 18:52
===:
to może zdecyduj się który z kątów ma te 100o
(piszesz KLM a zaznaczasz KML)
12 kwi 18:58
Adrian: M i L na rysunku zamienić miejscami.
12 kwi 19:03
===:
12 kwi 19:14
===:
skoro ∡MKL=24o to ∡KOL=48o
Dalej policzysz∡LMK czyli również ∡LOM ...dalej to już banał
12 kwi 19:21