Oblicz objętość graniastosłupa
magda96: Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi bocznej długości 8. Przekątna
graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
a)Jaka jest objętość tego graniastosłupa?
b)Wyznacz cosinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej graniastosłupa do płaszczyzny jego
podstawy.
12 kwi 17:39
dero2005:

h = 8
−−−−−−−−−−−−−−−
d =
V = a
2h =
k =
√a2 + h2 =
12 kwi 17:53
magda96: Można prosić o DOKŁADNE rozwiązanie? Wiem jak zrobić zadanie tylko mi jakieś inne liczby
wychodzą
12 kwi 18:05
dero2005:
a jaki jest wynik w odpowiedzi?
12 kwi 18:20
magda96: V=288
cos alfa = √7/7
12 kwi 18:29
12 kwi 18:35