trapez
dipsi: W trapezie ABCD o podstawach AB i CD dane są A(−1,0),D(1,5) oraz punkt przecięcia przekątnych
S(2,3). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków trapezu i pole trapezu jeżeli |DC|=√5
12 kwi 17:20
===:
12 kwi 17:53
dipsi: można prosić coś więcej do obliczeń bo rysunek już mam ale nie wiem co dalej
12 kwi 17:57
===:
... na rysunku pokazałem jak liczyć −

1) piszesz równania przekątnych
2) z D zataczasz okrąg o promieniu
√5 ... punkt przecięcia okręgu z przekątną to C
3) prosta przez DC
4) przez A prostą równoległą do tej prostej
5) przecięcie z drugą przekątną to B
12 kwi 18:05
dipsi: mam punkt c=(3;4)
prostą CD y=−x+7
prostą AB y=−x−1
i nie potrafię policzyc punktu B
12 kwi 18:19
===:
sprawdź raz jeszcze te równania
Nie podoba mi się ten współczynnik kierunkowy
12 kwi 18:40
===:
skoro C=(3,4) i D=(1,5) to prosta przez te punkty
| | 5−4 | | 1 | |
y−5= |
| (x−1) ⇒ y=− |
| x+5,5 |
| | 1−3 | | 2 | |
Zatem prosta równoległa do niej a przechodząca przez A=(−1,0)
| | 1 | | 1 | |
y=− |
| (x+1} ⇒ y=− |
| x−0,5 |
| | 2 | | 2 | |
12 kwi 18:47
===:
punkt B wyznaczysz dowolnie z układu równań (przecięcie się prostych)
12 kwi 18:49
Bogdan:

C = (3, 4), S = (2, 3), A = (−1, 0)
wektor CS
→ = [−1, −1], wektor SA
→ = [−3, −3] = 3*CS
→
D = (1, 5)
a więc SB
→ = 3*DS
→ = 3*[1, −2] = [3, −6]
B = (2 + 3, 3 − 6) = (5, −3)
12 kwi 19:13