Przekształcenia wykresu funkcji
MPK: Mamy f(x) i trzeba dostać g(x)=f(−x+3)
Co trzeba zrobić ?
Symetria względem osi Y i potem przesunięcie o 3 jednostki w lewo? (czyli najpierw i(x)=k(−x) a
potem k(x)=p(x+3)
czy
i(x)=k(−x+3)=k(−(x−3))
i tutaj najpierw symetria względem osi Y potem przesunięcie o 3 jednostki w prawo
czy (w oparciu o to ostatnie)
najpierw przesunięcie o 3 jednostwki w prawo, a potem symetria względem osi Y
12 kwi 17:15
Kacper:
1. Przesunięcie 3 w lewo i SOY
1. Symetria SOY i i 3 w prawo
12 kwi 17:26
Kacper:
12 kwi 17:27
MPK: Dzięki Kacper.
A jakbym miał g(x)=−f(−x−1)−2
To by było
− Symetria wzgledem osi X
− przesunięcie o 1 w prawo
− Symetria względem osi Y
− przesunięcie o 2 do dołu
Dobra kolejność?
12 kwi 17:31
Kacper:
Źle tylko punkt drugi − powinno być o 1 w lewo
12 kwi 17:36
MPK: Ale przecież Ty napisałeś dla tamtej f(−x+3)
przesunięcie o 3 w lewo i symetria wzgledem osi Y
Teraz jest tak jakby f(−x−3)
to na pewno w lewo przesuwamy

Przecież jak jest funkcja f(x)=g(x−3) to przesuwamy to f w prawo o 3, żeby otrzymać g
12 kwi 17:40
Kacper:
Ale zauważ, że najpierw symetria, a potem przesuniecie, to nie to samo co przesunięcie i potem
symetria

W zależności od wybranej kolejności zmienia się wektor o jaki należy przesunąć wykres funkcji
12 kwi 17:44
grzes: @Kapcer
W przypadku symetrii względem osi X też zmienia się znak wektora?
12 kwi 17:45
MPK: To może jeszcze raz
g(x)=f(−x−3)+1
− przesuwam o 3 w prawo
− odbijam symetrycznie wzgledem osi Y
− przesuwam o 1 do góry
g(x)=−f(x+1)−1
− symetria względem osi X
− przesuwam o 1 w lewo
− przesuwam o 1 do dołu
g(x)= −f(−x+5)+2
− symetria względem osi X
− teraz jest ta zmiana czyli przesuwam o 5 w prawo
− symetria względem oxi Y
− przesuwam o 2 do góry
Albo może tu coś takiego
− sym. OX
− sym. OY
− przesuwam o 5 w lewo
− przesuwam o 2 do góry
Który sposób 1 czy 2 jest dobry? A może oba?
Sprawdź te przykłady
12 kwi 17:47
Kacper:
Przykład 3 obie opcje źle

Dwa pierwsze ok
12 kwi 17:56
MPK: Ale ja teraz zrobiłem to Twoim sposobem

Bo ja bym ten trzeci przykład zrobił tak, ale też powiedziałeś ze źle....
Sym. OX
5 jednostek w lewo
Sym. OY
2 do góry
Albo analogicznie
5 w lewo
Sym. OY
2 do dołu
Sym.OX
To jest ok ?
Jak to nie, to napisz co jest dobre
12 kwi 18:03
Kacper:
Ostatnia opcja ok
12 kwi 18:33
Kacper:
I tylko ta jest dobrze spośród podanych przez ciebie 4.
12 kwi 18:34
MPK: Aha ok czyli w takim przekształceniu trzeba zrobić −(f(−x+5)−2) czyli sym. X ląduje na końcu,
dzięki za pomoc
12 kwi 18:43
Kacper:
Można np tak
y=f(x) → wektor [−5,−2] → y=f(x+5)−2 → Symetria względem początku układu (S
(0,0)))→
−f(−x+5)+2
Tylko 2 przekształcenia
12 kwi 18:49