Dany jest ciąg arytmetyczny o początkowych wyrazach 2015,2011,2007,... oblicz
Prezesik: Dany jest ciąg arytmetyczny o początkowych wyrazach 2015,2011,2007,... oblicz ile wyrazow tego
ciagu jest wiekszych od 100. zakoduj cyfry setek dziesiatek i jednosci. zakoduj cyfry setek
dziesiatek i jednosci otrzymanego wyniku.
r=4
an = 2015
jak obliczyc a1? ja poszukalem najwiekszej liczby mniejszej od a1 podzielnej przez 4 (wyszło
2012)
a1 = 2015−2012 = 3 −> czy taki zapis przyjeliby na maturze?
wtedy wychodzi ze 2015 to 504 wyraz ciagu
teraz probowalbym znalezc jaki wyraz jest mniejszy od 100, a zarazem najwiekszy
4x25 + 3 = 103 −> za dużo
4x24 + 3 = 99 − ta liczba spelnia ten warunek
czyli 25 wyrazow tego ciagu jest mniejszych od 100
504 − 25 = 479
odp; 479
jakbyscie wy rozwiazali to zadanie? czy na maturze ucieliby mi duzo pkt?
12 kwi 17:04
Prezesik: sprawdzi ktoś?
12 kwi 18:36
Prezesik: Odpowiedź dobrze wyszla, chodzi mi o samą metode (pod katem matury)
12 kwi 18:37
Kacper:
Po pierwsze 2015 to pierwszy wyraz, a nie 504 i na początku masz błędy merytoryczne, bo
a1=2015 i r=−4
12 kwi 18:42