zad
matthew: Cześć. "prawdopodobienstwo'
mam takie zadanie:
zad1 Z pojemnika, w którym są dwa losy wygrywające i trzy losy puste, losujemy dwa razy po
jednym losie bez zwracania. oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy co najmniej jeden los
wygrywający.
Może ktoś mi to rozwiązać?

Jeżeli można to prosiłbym też o wytłumaczenie krok po kroku
jak to się robi... bo zupełnie nie wiem jak się za to zabrać
1 gru 17:46
matthew: wiem tylko że |Ω| = 5 chyba
1 gru 17:48
matthew: Może ktoś pomóc?
1 gru 18:00
Kamil: najlepiej jakbyś drzewko rozrysował
1 gru 18:11
Bogdan:
Niepotrzebne jest drzewko, zaraz pokażę
1 gru 18:12
Kamil: powinno ci wyjść 0,7
1 gru 18:12
matthew: Nie wiem jakie drzewko, nie wiem jak to zrobić, zaglądałem tuaj na stronie w dział
prawdopodobieństwo, ale tego zadania i tak nie rozumiem...
1 gru 18:13
Kamil: jeżeli nie znasz podstaw prawdopodobieństwa to nie wiem czy jest sens tłumaczyć ci to zadanie.
byłeś w ogóle na lekcjach z tego
1 gru 18:16
Bogdan:

A − wylosowano co najmniej 1 los wygrywający
A' − wylosowano puste losy
| | | | | | 3 | |
|Ω| = | = 10, |A'| = | = 3, P(A') = |
| |
| | | | 10 | |
1 gru 18:18
matthew: troche podstawy znam...
1 gru 18:20
Kamil: fakt można było zrobić zdarzenie odwrotne. Bogdan jesteś w stanie zaradzić coś na taki
przykład:
x ≤ √4−x2
1 gru 18:21
Kamil: x ≤ √4−x2
1 gru 18:21
krzysiek: x≤2−x
2x≤2/2
x≤1
1 gru 18:28
Kamil: ale ten kwadrat jest tylko nad x
1 gru 18:29
Kamil: 4−x2 jest pod pierwiastkiem
1 gru 18:30
Bogdan:

Po lewej stronie jest wykres funkcji y = x, po prawej połowa okręgu
y =
√4 − x2 ⇒ y
2 = 4 − x
2 ⇒ x
2 + y
2 = 1
Gdzie prosta pokrywa się lub jest poniżej podanej krzywej ?
1 gru 18:35
krzysiek: kwadrat eliminuje pierwiastek i zostaje x≤4−x 2x≤4 x≤2
1 gru 18:36
Kamil: czyli od <−2;
√2> tak
1 gru 18:37
Kamil: krzychu jeszcze dziedzina musisz wyznaczyć bo x może być tylko z przedziału (−2;2)
1 gru 18:38
krzysiek: a to ja już wymiękam
1 gru 18:41
leniwiec: x≤√4−x2
to wyrażenie pod pierwiastkiem możemy potraktować jakk wartość bezwzględną,tj:
x≤|4−x|
1 gru 18:48
Kamil: ale pod pierwiastkiem mamy 4−x2 a nie (4−x)2
1 gru 18:57
Bogdan:
x ≤ √4 − x2, założenie: x∊<−2, 2>,
Rozwiązujemy układ równań:
1. y = x
2. x2 + y2 = 4
(wyżej wdarł się chochlik, nie powinno być x2 + y2 = 1, ale x2 + y2 = 4)
Założenie: x > 0 i y > 0
x = √2 lub x = −√2 (nie spełnia warunków zadania)
Odp.: x∊<−2, √2>
1 gru 22:27