Założenia w równaniach i nierównościach wymiernych z parametrem
Reqe: Witam, mam prośbę odnośnie zadań z parametrem. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć krok po kroku na
co trzeba zwrócić uwagę gdy chcę zapisać założenia? Np :
Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie (m−1)x
2+2(m+1)x+m−2=0 ma dwa różne rozwiązania
ujemne?
A kiedy miało by to równanie dwa rozwiązania różnyhc znaków? Etc itp
Chciałbym w końcu zrozumieć jak te założenia wyznaczyć

Bardzo będę wdzięczny za pomoc
12 kwi 17:02
Kacper:
Operujemy wzorami Viet'a czyli sumą i różnicą rozwiązań równania
x1+x2 oraz x1x2
I teraz jak:
suma i iloczyn są dodatnie, to obie liczby są dodatnie,
suma ujemna, a iloczyn dodatni, to obie liczby ujemne,
iloczyn ujemny, to liczby różnych znaków.
12 kwi 17:10
Reqe: A jak są 4 różne rozwiązania?
12 kwi 17:37
Reqe: Albo 3, z czego 2 mają mieć takie same znaki? Albo 1 rozwiązanie? (Δ=0? i tyle?)
12 kwi 17:38
Kacper:
o 4 rozwiązaniach mówimy w przypadku rozwiązywania równania tzw dwukwadratowego, czyli postaci
ax
4+bx
2+c=0 (*)
Wtedy podstawienie t=x
2 i dostajemy równanie (**) at
2+bt+c=0. Teraz w zależności od rozwiązań
równania (**) określamy liczbę rozwiązań równania (*).
Np. 4 różne rozwiązania równania (*) otrzymujemy, gdy Δ
t>0 i t
1t
1>0, i t
1+t
2>0, czyli
równanie (**) ma dwa różne rozwiązania dodatnie.
12 kwi 17:41
Kacper:
Więcej info na gadu 8959267, bo tutaj nie zrobię ładnego rysunku, który opisuje wszystkie opcje
12 kwi 17:42
Braun:
Kacper co Ty tak to gg rozdajesz ? Nie masz co w domu robić ?
12 kwi 17:44
Kacper:
Oczywiście, że mam

Właśnie sprawdzam prace klasowe
12 kwi 17:45