Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt
K: Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt o bokach długości: 20, 21 i 29.
12 kwi 16:57
Kret:
Oblicz pole trójkąta
12 kwi 17:13
Mila:
1) oblicz pole Δ z wzoru Herona
| | 20+21+29 | |
2) Wykorzystaj wzór na pole P= |
| *r |
| | 2 | |
12 kwi 17:13
K: Problem w tym, że wzoru Herona na lekcji nie braliśmy więc nie mogę go wykorzystać
12 kwi 17:17
Bogdan:

Pitagoras:
x
2 + h
2 = 21
2 i (20 − x)
2 + h
2 = 29
2 stąd oblicz h
Pole trójkąta P = 10*h
12 kwi 17:29
K: Wyszło. Dziękuję
12 kwi 18:00
45: √66150
19 maj 16:02
6latek: W starych ksiazkach do matematyki jest pokazane jak liczyc pierwiastek kwadratowy z dowolna
dokladnoscia jesli nie chce ci sie uzyc kalkulatora
19 maj 16:22
Bogdan:
66150 = 49*25*9*6
19 maj 18:53
Mariusz:
19 maj 2019 16:22
a opiera się on na pozycyjnym zapisie liczby , wzorach skróconego mnożenia
i na tym że y=√x gdy x = y2 dla x≥0 ⋀y≥0
19 maj 20:10
an: czy nikt nie widzi, że to można na paluszkach policzyć 202+212=292⇒r=6
20 maj 12:00
daras:
20 maj 13:35