.
kleszcz: Dane są punkty: A(−3, −5), B(9, 1) C(6, 4) i P(2, −1), R(3, 0), S(−1, 2). Wykaż, że trójkąty
ABC
i PRS są podobne. Podaj skalę podobieństwa.?
12 kwi 16:48
Kacper:
Policz długości boków i ułóż odpowiednie proporcje.
12 kwi 16:50
kleszcz: /AB/=6√5
/AC/=9√2
/BC/=3√2
/PS/=3√2
/RS/=2√5
/PR/=√2
12 kwi 16:58
kleszcz: /BC//AB/=/PR//RS/
12 kwi 17:02
kleszcz: 6√10=6√10 tak mi wyszło
12 kwi 17:03
kleszcz: A jak określić skalę podobieństwa?
12 kwi 17:04
kleszcz: A może sprawdzę czy są prostokątne z twierdzenia pitagorasa. Wtedy będę miał bok jeden tej
samej długości
i kąt 90 stopni taki sam.
12 kwi 17:06
5-latek: Przeciez nie masz sprawdzać czy sa przystające tylko czy sa podobne
12 kwi 17:07
Kacper:
Skala to iloraz długości odpowiadających boków.
12 kwi 17:08
kleszcz: To skala 3 mi wyszła
6√5/2√5=3
12 kwi 17:12