Sprawdzenie
dyzio: Pomoc w rozwiązaniu:
Na drodze długości 36 m przednie koło ciągnika wykonało o 6 obrotów więcej niż tylne. Gdyby
obwód każdego koła zwiększyć o 1 m, to na tej samej drodze przednie koło wykonałoby o 3 obroty
więcej niż tylne. Oblicz obwody kół ciągnika.
Czy mogłem to tak rozwiązać ?:
x − obwód tylnego koła
y− obwód przedniego koła
D: x,y > 0 i x > y
3(x+1)(y+1) = 36 / :3
y
2 − 5y + 6 = 0
y
1 = 2
y
2 = 3
I Rozwiązanie:
y
1 = 2
x = 3
II rozwiązanie:
y
2 = 3
x = 2 ∉ D , bo x < y
Doże to zadanie rozwiązałem ?
Z góry dzięki za odpowiedź : )
12 kwi 16:39
dyzio: ktoś ?
12 kwi 16:56
dyzio: ?
12 kwi 17:28
dyzio: pomógłby ktoś ?
12 kwi 18:03
dyzio: a może jednak ?
12 kwi 20:00
Mila:
Dyzio , miałeś w treści o 6 obrotów więcej, a Ty pomnożyłeś obwód jednego koła przez obwód
drugiego.
Zaraz dam podpowiedź.
12 kwi 20:03
dyzio: Ale wyszło ^^
12 kwi 20:07
Mila:
A dlaczego tak zapisałeś,
6x*y=36 skąd takie równanie ustaliłeś?
12 kwi 20:25
dyzio: Rozwiązałem to zadanie dwa razy. I raz tak jak powyżej i II raz wydaje mi się, że w sposób
poprawny. Zaintrygowało mnie to, że wynik mi wyszedł i chciałem się po prostu spytać czy
to rozwiązanie by przeszło

Nie ma szans ?
12 kwi 20:36
Mila:

x− obwód większego koła
y− obwód mniejszego koła
| 36 | |
| − liczba obrotów przedniego koła |
| y | |
| 36 | |
| −liczba obrotów tylnego koła |
| x | |
6x−6y=xy
======
II sytuacja − zwiększono obwody
x=2
y=3
Rozwiązujesz układ równań. Będziesz miał problemy to pomogę.
12 kwi 20:38
dyzio: troszeczkę inaczej zacząłem rozwiązywać z pierwszego wyliczyłem y i mi wyszło. Dziękuje
12 kwi 20:48
Mila:
To dobrze.
12 kwi 21:13