Prosta l ma równanie 2x-3y+4=0.
Anamika: Prosta l ma równanie 2x−3y+4=0. Równanie prostej prostopadłej do prostej l ma postać :
12 kwi 16:36
5-latek: Wobec tego co zaproponujesz ?
12 kwi 16:54
Simon: Ax+By+C=0
A=2
B=−3
C=4
y=ax+b
−3=2+b
−3−2=b
−5=b
12 kwi 16:57
5-latek: Simon nie bredzimy
12 kwi 16:59
Anamika :
12 kwi 17:02
5-latek: Jaka jest postac rownaia prostej l (ogolna czy kierunkowa ?
jak postac masz w odpowiedziach ?
Wiec co musimy zrobić ?
12 kwi 17:04
Anamika: u=[A,B] => {−B,A]
u=[2, −3]
v=[3,2]
u*v=2*3−3*2=0
3x+2y+C=0
y=−
√3{2}x+1
12 kwi 17:07
12 kwi 17:07
Anamika: POSTAĆ OGólna Ax+By+C=0
12 kwi 17:08
Anamika: w odp kierunkowa y=ax+b
12 kwi 17:09
5-latek: 17:07 dobrze tylko ze nie masz takiej odpowiedzi
12 kwi 17:32
12 kwi 18:03
kleszcz: Przekształcasz postać kierunkową na ogólną wyliczasz.
Wyliczasz jej współczynnik i masz zadanie wykonane.
12 kwi 18:06
kleszcz: *ogólną na kierunkową.
12 kwi 18:07