matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi Arytmetyczne
Gość:
Oblicz sumę : ''12+15+18 ... + 99'' Czyli SN wynosi 111 tak?
12 kwi 16:25
5-latek:
Przeciez znasz wzor na sume ciągu arytmetycznego Poza tym 12+15=27+18= 45+21= 66+24=90+27= 117 a gdzie do 99 ?
12 kwi 16:29