W ciągu arytmetycznym ...
Anamika: W ciągu arytmetycznym (an) na siódmy wyraz a7 = −2 . Suma trzynastu pierwszych wyrazów tego
ciągu jest równa :
A.−52
B. −26
C. −14
D. −2
12 kwi 16:11
Kret:
−2
12 kwi 17:15
Anamika: ODPOWIEDŹ JEST B czyli −26
ALE JAK TO OBLICZYĆ
12 kwi 18:34
tyu: powinna być podana wartość jeszcze innego wyrazu ciągu. Bez tego chyba się nie da rozwiązać
tego zadania.
12 kwi 18:37
Anamika: Nie, jest tylko tyle informacji jak podałem ...
12 kwi 18:45
Eta:
S= mediana *ilość wyrazów
to mediana 13 wyrazów jest równa a7=−2
S13= a7*13 = −26
odp: B)
13 kwi 00:24
R: Skąd ty takie rzeczy wiesz Eta? Przez całe LO o czymś takim nie słyszałem, że suma n wyrazów
ciągu arytmetycznego jest równa medianie razy n.
Może się coś takiego pojawić na maturze?
13 kwi 00:27
Eta:
Zapisz i zapamiętaj !
13 kwi 00:33
Gustlik: | | a1+an | | a1+an | |
Sn= |
| *n, a dla ciągu arytmetycznego mediana n wyrazów= |
| , jest ona równa |
| | 2 | | 2 | |
średniej arytmetycznej pierwszego i ostatniego wyrazu, łatwo to sprawdzić.
13 kwi 00:33
Eta:
Gustlik Ty zawsze musisz się "wcinać"
13 kwi 00:35
Eta:

Miłych snów Gustliczku
13 kwi 00:38