równanie
damorka: Mam problem z takim równaniem :
|3m+7|√m2+1 = 5
mógł by ktoś pomóc? Chodzi mi tylko o nakierowanie...
z góry dziękuję

(pierwiastek w mianowniku jest nad całym wyrażeniem m
2+1)
1 gru 17:39
damorka: pomożecie?
1 gru 18:20
Kamil: mogłabyś przepisać jeszcze raz bo nie widzę dokładnie co tu jest napisane
1 gru 18:25
damorka: no właśnie wyraźniej się nie da
może tak:
licznik: |3m+7|
mianownik √m2 +1
1 gru 18:39
damorka: pomoże ktoś z tym?

bo znów do tego wróciłam i dalej nie wiem co i jak...
20 gru 12:23
A: |3m+7|=5
√m2+1 / ()
2
9m
2+42m+49=25m
2+25
16m
2−42m−24=0
8m
2−21m−12=0
Δ=825
√Δ=5
√33
20 gru 12:33
damorka: wielkie dzięki

tyle się nad tym męczyłam, a to takie proste
20 gru 12:37