Pierwiastki
Nowicjuusz: | | 1 | | 1 | |
Wykaż że liczba x = |
| + |
| −√3 jest całkowita. |
| | √3+√2 | | √2+1 | |
Pomógłby ktoś to rozwiązać? Tak z rozpisaniem żebym zrozumiał : )
12 kwi 16:03
5-latek: nalezu usunąć niewymierność z mianownika 1 i drugiego ułamka
| 1 | | √3−√2 | | √3−√2 | |
| * |
| = |
| = √3−√2 |
| √3+√2 | | √3−√2 | | 1 | |
Teraz Ty usuwaj z drugiego ułamka
12 kwi 16:08
Nowicjuusz: | 1 | | √2−1 | | √2−1 | |
| * |
| = |
| |
| √2+1 | | √2−1 | | 1 | |
Dobrze?
12 kwi 16:14
tyu: czy wyszła Ci liczba całkowita? Jeśli nie, to masz zły wynik
12 kwi 16:15
Nowicjuusz: Tak, na końcu wyszło mi −1

Dzięki!
12 kwi 16:16
5-latek: Dobrze tylko zapisz to tak = √2−1
x= √3−√2+√2−1−√3= ile ?
12 kwi 16:17
Nowicjuusz: x = √3 − √3 + √2 − √2 − 1 = − 1
12 kwi 16:30
5-latek: i dalej ∊C
12 kwi 16:31