matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Prezesik:
Rozwiąż równanie
1
x
2
+ x
3
+ x
4
+ ... = 1
3
w którym lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego a1 = x
2
q = x
4
x
2
=
3
1−x
3x
2
+ 4x − 4 = 0 x1 = −2
2
x2 =
3
Dlaczego tylko x=2/3 jest podane w odpowiedziach
12 kwi 15:54
Ditka:
musi być |q|<1 żeby istniała ta suma
12 kwi 16:14