Równanie 5x(x^2+1)+4(x^2+1)=0 ile ma rozwiązań
anamika: Równanie 5x(x2+1)+4(x2+1)=0 ma dokładnie:
A. trzy rozwiązania: x=−1 ; x=−4/5 ; x=1
B. trzy rozwiązania: x=−1 ; x=4/5 ; x=1
C. dwa rozwiązania: x=−1 ; x= 4/5
D. jedno rozwiązanie: x= −4/5
12 kwi 15:34
Janek191:
D.
12 kwi 15:39
anamika: Wiem, że D ale jak to rozwiązać

?
12 kwi 15:41
kleszcz: x2+1=0
x2=−1
równanie sprzeczne − nie ma rozwiązań
x2+1=0 − równanie sprzeczne
5x+4=0
5x=−4/:5
x=−45 odp. D.
12 kwi 15:42
anamika: Dzięki wielkie !
12 kwi 15:43