Zadanko dla znudzonych maturzystów
Saizou :
Znaleźć wzór na 1
2+2
2+....+n
2 nie korzystając z internetu
12 kwi 15:31
vaultboy: polecam zbadać różnice (k+1)3−k3 dla k=1,2,3,...,n i je zsumować
12 kwi 15:34
anamika: Równanie 5x(x
2+1)+4(x
2+1)=0 ma dokładnie:
A. trzy rozwiązania: x=−1 ; x=−4/5 ; x=1
B. trzy rozwiązania: x=−1 ; x=4/5 ; x=1
C. dwa rozwiązania: x=−1 ; x= 4/5
D. jedno rozwiązanie: x= −4/5
vaultboy pomożesz

?
12 kwi 15:36
vaultboy: wyciągasz x2+1 przed nawias i masz do rozwiązania (x2+1)[5x+4]=0 zauważ, że pierwiastkami
x2+1 są i oraz −i. Jednym rzeczywistym rozwiązaniem jest x=−4/5
12 kwi 15:39
12 kwi 15:40
Janek191:
Masz już rozwiązane
12 kwi 15:41
5-latek: Już przy 4 wykrzykniku powinna z ekranu wyskawiwac reka i walic w leb
12 kwi 15:55
Kejt: ja wiem, wybierz mnie!
12 kwi 16:02
Metis: Świete słowa
5−latku
12 kwi 16:11
Saizou : Kejt ale ty chyba maturkę już pisałaś 2 lata temu, nie ?
12 kwi 16:31
Kejt: wydało się

musisz mi wiek wypominać?!
12 kwi 16:34
Saizou :
przecież nic o wieku nie napisałem

tylko o punkcie zaczepionym w przeszłości xd
12 kwi 16:35
Kejt: dobra, dobra.. już się nie wykręcaj..
12 kwi 16:35
Saizou : mogę Cie pocieszyć że ja już też po maturce
12 kwi 16:36
Kejt: wiem, pamiętam (:
12 kwi 16:45
Saizou : mam dosyć już geometrii analitycznej, a jeszcze tyle przede mną
12 kwi 16:46
Kejt: a ja kombinatoryki i prawdopodobieństwa... a koło tuż, tuż
12 kwi 16:47
5-latek: Kejt 
Ja tez wlasnie zaczalem się uczyc kombinatotyki (permutacje sobie dzisiaj wypisałem 4
elementowe
12 kwi 16:49
Saizou : ja mam to dopiero na 3 semestrze xd
12 kwi 16:54
Kejt: Ja ostatnio pisałam program na generowanie permutacji, kombinacji wariacji z powtórzeniami i
bez
12 kwi 17:05
52: Witajcie
Kejt co studiujesz ? Jeśli można wiedzieć
12 kwi 17:14
Kejt: Informatykę
12 kwi 17:23
52: Szacunek
12 kwi 17:25
Trivial:
Wystarczy zauważyć, że
| | 1 | | 1 | | 1 | |
k2 = |
| [(k+1)3 − k3] − |
| [(k+1)2 − k2] + |
| [(k+1) − k] |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
a zatem:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
12 + 22 + ... + n2 = |
| [(n+1)3 − 1] − |
| [(n+1)2 − 1] + |
| [(n+1) − 1] |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
13 kwi 18:21
Mariusz: Można rozpatrzeć jako równanie rekurencyjne
a0=0
an=an−1+n3
Przy czym n3 należy potraktować jako wielomian w postaci Newtona
Łatwiej będzie zwinąć szereg z części niejednorodnej
Jeśli szukasz ciekawszego rozwiązania to wielomiany Bernoulliego mogą być przydatne
13 kwi 19:25