całki studia
juras: oblicz całkę:
∫e−(x+y)
12 kwi 15:18
Saizou :
po czym ?
12 kwi 15:19
juras: pfu, co ja dałem... to jest całka podwojna ∫∫(e−(x+y)dx)dy)
12 kwi 15:21
juras: i moze byc calkowana w przedziale od 1 do x i od 1 do y .
12 kwi 15:21
Saizou : niestety nie pomogę, bo jeszcze tego nie umiem
12 kwi 15:22
juras: no dobra, a pojedyńcza całka całkowania po dy?
12 kwi 15:22
Saizou :
a potrafisz policzyc całkę ∫e
−(x+1) dx
12 kwi 15:24
juras: to nie jest zwykłe e−(x+1) ?
12 kwi 15:26
Saizou : no wiem ale będziesz liczyć całkę względem y czyli x robi za stałą
12 kwi 15:30
Ogr ze Szczecina: ja zgoliłam wąsa i dalej nie umiem tej całki nie wiem czemu...
12 kwi 15:30
juras: saizou , czyli jak ta moja początkowa całka po dy bęzie wyglądala?
12 kwi 15:31
Saizou :
∫e−(x+y) dy podstawmy −t=x+y→y=−t−x→dy=−dt, zatem
∫e−{−t}−dt=−∫etdt=−et=−e−(x+y)
12 kwi 15:34
anamika: Równanie 5x(x2+1)+4(x2+1)=0 ma dokładnie:
A. trzy rozwiązania: x=−1 ; x=−4/5 ; x=1
B. trzy rozwiązania: x=−1 ; x=4/5 ; x=1
C. dwa rozwiązania: x=−1 ; x= 4/5
D. jedno rozwiązanie: x= −4/5
12 kwi 15:35
12 kwi 15:35
juras: saizou, dzięki, racja! po dx analogicznie


!
12 kwi 15:37