Geometria analityczna.
kleszcz: Oblicz a i b oraz podaj współrzędne punktów A(a, 3) i B(4a+1, 2−b), wiedząc, że punkty te są
symetryczne względem:
a) osi OX
b) osi OY
c) punktu(0,0)
?
12 kwi 14:41
J:
a) a = 4a +1 oraz 3 = −(2 − b)
12 kwi 14:44
J:
b) 3 = 2 − b oraz a = −(4a+1)
12 kwi 14:45
Janek191:
a) x' = x
y' = − y
więc
4a + 1 = a 2 − b = − 3
3a = − 1 b = 5
Dokończ
12 kwi 14:45
J:
c) a = −(4a+1) oraz 3 = −(2−b)
12 kwi 14:46
kleszcz: ok, dzięki Janek191.
12 kwi 14:49
kleszcz: i J.
12 kwi 14:49
kleszcz: 4a+1=a
wzięliście stąd, że
a to jest współrzędna x−wa
i 4a+1 to jest współrzędna x−owa?
12 kwi 14:55
Janek191:
tak
12 kwi 14:56
kleszcz: ok.
12 kwi 14:56
Janek191:
b) x' = − x
y ' = y
c) x' = − x
y' = − y
12 kwi 14:57