ciag an jest arytmetyczny i a1=5 oraz r=-2 wyznacz sume wszystkich wyrazow ciagu
Huma: ciag an jest arytmetyczny i a1=5 oraz r=−2 wyznacz sume wszystkich wyrazow ciagu bn, w ktorym
bn=3an. Wynik przedstaw w postaci ulamka zwyklego, nieksracalnego.
12 kwi 13:56
Louie314: a
1=5
r=−2
Zauważmy, że:
b
n=3
an
b
n+1=3
an+1
Zatem:
| bn+1 | | 3an+1 | | 1 | |
| = |
| =3an+1−an=3r=3−2= |
| =const |
| bn | | 3an | | 9 | |
| | 1 | |
Właśnie dowiedliśmy, że ciąg bn jest geometryczny oraz że jego iloraz wynosi |
| . |
| | 9 | |
Obliczamy pierwszy wyraz ciągu b
n:
b
1=3
a1=3
5=243
Zakładam, że przez sumę wszystkich wyrazów ciągu rozumiemy sumę szeregu geometrycznego, wtedy:
| | b1 | | 243 | | 9 | | 2187 | | 3 | |
S= |
| = |
| =243* |
| = |
| =273 |
| |
| | 1−q | | | | 8 | | 8 | | 8 | |
23 kwi 19:03