Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków oraz pole trapezu
voltorb: Witam serdecznie mam problem z tym zadaniem:
W trapezie ABCD o podstawach AB i CD dane są A(−1,0), D(1,5) oraz punkt
przecięcia przekątnych S(2,3). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków oraz pole trapezu
jeżeli |DC| = √5
Konkretnie : zakończyłem swoją przygode po obliczeniu
wektorów AD, AS, DS. Nie wiem co mogę zrobić z tak przecudownymi danymi. Proszę o wskazówki.
12 kwi 13:53
Janek191:

Prosta AS
Okrąg o( D, p{5]) przetnie prostą AS w punkcie C
Prosta AD
Prosta równoległa do AD przechodząca przez C przetnie pr. DS w Punkcie B
12 kwi 14:04
voltorb: Dziękuje serdecznie za podpowiedzi, udało mi się wyznaczyć punk C, jednak mam problemy z
punktem B.
po wyznaczeniu prostej równoległej do AD przechodzącej przez C (y=5/2x−7/2)
i DS (y=−2x+7) wychodzi mi −2x+7 = 5/2x − 7/2 ===> −4x +14 = 5x − 7 ===> 21=9x => x =7/3 a
według odpowiedzi powinno wyjsc 5,
czy mam gdzieś błąd w obliczeniach?
12 kwi 15:11
Janek191:
Źle podpowiedziałem. Prosta równoległa do pr CD przetnie pr. DS w punkcie B
12 kwi 15:21
Janek191:
Bo podstawy : AB i CD
12 kwi 15:21
voltorb: Racja, wielkie dzięki udało się
12 kwi 15:32