zbadać monotonicznośc ciągu
j: Zbadać monotoniczność ciągu
| | (2n + 2) ! | |
wiem że trzeba obliczyć an+1 czyli = |
| |
| | 3n+1 | |
i teraz trzeba odjąć a
n+1 − a
n ale jak bo ja mam zrobione to w zeszycie ale nie rozumiem
tego w jaki sposób zostało to zrobione.
1 gru 17:31
j: odświeżam
3 gru 20:22
Basia:
a
n+1−a
n =
mianownik jest na pewno dodatni
badamy licznik
(2n+2)!−3*(2n)! =
(2n)!*(2n+1)(2n+2)−3*(2n)! =
(2n)!*[ (2n+1)(2n+2)−3 ] =
(2n)!*[4n
2+4n+2n+2−3] =
(2n)!*(4n
2+6n−1)
(2n)! na pewno jest dodatnie
badamy trójmian kwadratowy
y = 4n
2+6n−1
Δ=6
2−4*4*(−1) = 36+16 = 52 = 2*26=2*2*13
√Δ=2
√13
4n
2+6n−1 < 0 ⇔ n∊(n
1 ; n
2)
pytanie czy jakaś liczba naturalna należy do tego przedziału
przypuśćmy, żę
n
2 1
(wtedy by tak było i ciąg nie byłby monotoniczny)
−3 +
√13 ≥ 4
√13 ≥ 7
13 ≥ 49
sprzeczność czyli przypuszczenie jest fałszywe
stąd:
n
2<1 czyli dla każdego n∊N
+
a
n+1−a
n > 0
czyli ciag jest rosnący
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w przypadku tego ciągu łatwiej to zrobić inaczej
zaraz Ci to napiszę w drugim wpisie
3 gru 21:04
Basia:
| (2n)!*(2n+1)(2n+2) | | 3n | |
| * |
| = |
| 3n*3 | | (2n)! | |
n≥1 ⇒ 4n
2≥4*1
2=4 i 6n≥6*1=6 ⇒
4n
2+6n+2 ≥4+6+2=12
czyli
a
n+1 > a
n
mamy prawo pomnożyć przez a
n bez zmiany kierunku nierówności bo
| | (2n)! | |
an = |
| > 0 dla każdego n∊N |
| | 3n | |
czyli dla każdego n∊N
a
n+1>a
n
czyli ciąg jest brosnący
3 gru 21:16
Nikka: do pierwszego rozwiązania − badanie znaku różnicy... nie można po prostu:
4n2 + 6n − 1 > 0 dla każdego n∊N+
(bo 4n2 + 6n > 1 dla każdego n∊N+)
3 gru 21:36
Basia:
można oczywiście, przeoczyłam to
4n2≥4
6n≥6
4n2+6n−1 ≥4+6−1≥9 > 0
3 gru 21:38
j: | | (2n + 2)! | | (2n)! | |
a ja w zeszycie mam coś takiego an +1 − a{n} = |
| − |
| = |
| | 3n+1 | | 3n | |
| | (2n)!(2n+1)(2n+2) | | (2n)! * 3 | |
|
| − |
| |
| | 3n * 3 | | 3n * 3 | |
| (2n)![(2n + 1)(2n+2) − 3] | |
| > 0 |
| 3n * 3 | |
| | (2n)! | |
i tak w kółko mam wzięte |
| i napisane że jest większe od 0 oraz że reszta |
| | 3n * 3 | |
czyli [(2n + 1)(2n+2) − 3] tez jest większa od zera, umiałby mi ktoś to wytłumaczyć bo to
rozwiązanie u góry jest bardzo długie i na zaliczeniu nie będę miał czasu się tak rozpisywać
5 gru 15:00
Basia:
(2n)! >0 bo (2n)! = 1*2*....*(2n) to chyba oczywiste
3n*3> 0 bo 3n*3 = 3n+1=3*3*..........*3 to też chyba oczywiste
(2n+1)(2n+3)−3 = 4n2+6n+2n +3−3 = 4n2+6n = 2n(2n+3)
n oznacza liczbę naturalną >0 czyli
2n≥2*1=2>0 i 2n+3≥2*1+3=5>0
5 gru 15:31