qqq
szklanka ciepłego wina: ktoś sprawdzi/podpowie ?
| | 6n−2 | |
1 .Wyznacz wszystkie liczby naturalne n, dla których |
| = 3n−5 |
| | n+1 | |
3n
2 − 8n −3 = 0
n
2 = 3
odp n=3
2. Wykaz,że dla dowolnej liczby całkowitej k prawdziwa jest nierówność 9k
2 + 9k + 2 > 0
wystarczy obliczyć deltę itd?
3. Koło K1 ma promień długości r. Wewnątrz tego koła rysujemy kolejno koła K2, K3, K4, . . .
takie, ze kolejne koło ma średnicę równą promieniowi poprzedniego koła.
Wyznacz K10.
| | r | | r | |
R1 = r,R2 = |
| , R3 = |
| itd ? |
| | 2 | | 4 | |
?
4. Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego o obwodzie 40 ma długość 17. Oblicz długości
przyprostokątnych tego trójkąta.
a+b+c = 40
a+b = 23 ⇒ a = 23 − b
a
2 + b
2 = c
2
529 − 46b +b
2 + b
2 − 289 = 0
2b
2 − 46b + 240 = 0
√Δ = 14
b
1 = 8 ⇒ a = 15
b
2 = 15 ⇒ a = 8
5. Samochód przejechał połowę trasy ze średnią prędkością 40 km/h. Na całej trasie średnia
prędkość samochodu była równa 48 km/h. Oblicz z jaką średnią prędkością samochód przejechał
pozostałą część trasy.
48(2V
2 + 80) = 160V
2
V
2 = 60
12 kwi 13:32
PW: Zadanie 2. A po co aż deltę?
9k2 + 9k + 2 > 0.
Dla k ≥ −1 nierówność jest prawdziwa w sposób oczywisty (suma po lewej stronie jest równa 2 lub
jest sumą trzech dodatnich skladników).
Dla k < −1
9k(k+1) + 2 > 0
też w sposób oczywisty (iloczyn dwóch liczb ujemnych jest dodatni).
12 kwi 13:43
pigor: ..., no to np. 5)
2*40x = 48(40+x) /:16 i x >0 ⇒ 5x= 3*40+3x ⇔ 2x=120 ⇒
x=60 [km/h] .
12 kwi 13:48
szklanka ciepłego wina: oke oke

co zresztą?
12 kwi 13:54
pigor: .... 2) k∊C, to
9k
2+9k+2= (3k)
2+3*3k+2 =
(3k+1)(3k+2) >0 dla każdego 3k∊C,
jako
iloczyn dwóch kolejnych liczb całkowitych
3k = 0, ±1,±2, ...
12 kwi 14:27
daras:
12 kwi 14:36
pigor: ..., 3) z treści zadania ... wyznacz koło K
10,
to i dla mnie oznacza wyznaczyć jego promień,
czyli
r10= r
1q
9= r * (
12)
9=
1512r i tyle . ...
12 kwi 14:45
pigor: ... 4)
a+b=40−17 i a2+b2=172 ⇒ a+b=23 i 23
2−2ab=17
2 ⇔
⇔ 2ab= 6*40 i a+b=23 ⇔ ab=120 i a+b=23 i z wzorów Viete'a ⇒
⇒ np. a
2−23a+120=0 i a>b>0 ⇒
√Δ=7 i a=
12(23+7}=15 ⇒
⇒
a=15 i b= 23−15=8, odp. (
15,8) − szukane
długości przypr...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dzięki
daras Twoje Zdrowie
12 kwi 15:08
PW: Ja myślę, że daras z właściwym sobie poczuciem humoru sugeruje, abyśmy się oddali
konsumpcji zamiast rozwiązywać w niedzielę pierdoły.
12 kwi 15:17
pigor: ... , też o tym właśnie pomyślałem i ...

znikam; Pozdro...
12 kwi 15:20