geometria
madzik: w trójkącie ABC środkowe AD, BE, CF przecinają się w punkcie S, zaś odcinek ED i środkowa CF
przecinają się w punkcie G. Podaj wartosc GS:CF
12 kwi 13:29
MarianoItaliano:

|ED| || |AB|
|ED| = 0,5*|AB|
ΔABS ≈ ΔDES⇒k = 0,5 ⇒ |GS| = 0,5*|SF|
również
ΔABC ≈ ΔCDE ⇒ |GC| = 0,5*|CF|
| | 1 | |
środkowe dzielą się w stosunku 1:2⇒ |SC| = 2*|FS| ⇒ |FS| = |
| |FC| |
| | 3 | |
zatem
| |GS| | | |FC| − |FS| − |GC| | | | | 1 | | 1 | | |FC| − |
| |FC| − |
| |FC| | | | 3 | | 2 | |
| |
| = |
| = |
| = |
| |CF| | | |FC| | | |FC| | |
12 kwi 14:18
madzik:
12 kwi 19:09