Paula: | | 4−35x | |
Funkcja f(x)= |
| ma asymptotę poziomą y=q i asymptotę pionową x=p. |
| | 12−3x | |
Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby p+q.
12 kwi 13:27
jakubs: Najpierw wyznacz te asymptoty.
31 sty 14:07
utem:
D:
{1}{2}−3x≠0
Asymptota pionowa:
Asymptota pozioma:
| | 4−35x | | −35 | | 1 | |
limx→±∞ |
| = |
| = |
| |
| | 12−3x | | −3 | | 5 | |
Asymptotę poziomą można wyznaczyć przekształcając
wzór do postaci kanonicznej, ale ze względu na ułamki tu lepiej obliczyć granicę.
31 sty 17:46
qwe: wszystko jasne, dziękuję bardzo
31 sty 18:08
Mila:
31 sty 21:51