Zadanie
Michał: Pomoc. Byłbym bardzo wdzięczny jak by ktoś mi pomógł, nie mam pomysłu na to zadanie.
Wykaż, że liczby 2,3,5 nie mogą być wyrazami jednego ciągu geometrycznego rosnącego.
12 kwi 13:26
J:
aby były, to musiałoby być: 32 = 2*5 .. a to jest nieprawda
12 kwi 13:27
Michał: Tak, ale nie jest powiedziane ze są to kolejne liczby. Też tak myślałem, byłoby za prosto.
12 kwi 13:29
PW: Ale ma być rosnący, czyli nijak inaczej, tylko a1= 2, a2 = 3, a3 = 5.
12 kwi 13:36
Michał: Ok, czyli wystarczy napisać tak jak J: ?
Troszkę mnie zdziwiło to zadanie, bo za 4 punkty.
12 kwi 13:41
PW: Bo za 2 punkty jest "Pokoloruj drwala".
12 kwi 13:45
Janek191:
12 kwi 13:52
aha: ale między nimi mogą stać dowolne liczby
28 kwi 22:06
Mila:
Jest na forum rozwiązane, szukaj.
28 kwi 22:13