potęgi
Ola: Oblicz :
2
99 : 2
100 + 2
101
Wcześniej rozwiązywaliśmy ten przykład na lekcji, i zamiast 2
101 pojawia się (1+2) i
przykład wygląda tak 2
99: 2
100 (1+2)
Nie rozumiem skąd się wzięło (1+2). Proszę o pomoc

12 kwi 13:23
Janek191:
| | 299 | |
= |
| + 2 101 = 2−1 + 2101 = 2101 + 0,5 |
| | 2100 | |
12 kwi 13:25
Ola: 2100+ 2101 jest pod kreską ułamkową pod 299
12 kwi 13:28
Janek191:
To pisz po ludzku
| 299 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 2100 + 2101 | | 2 + 4 | | 6 | |
12 kwi 13:30
Ola: Nie rozumiem tego...
12 kwi 13:31
J:
| | 299 | | 299 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2100+2*2100 | | 3*2100 | | 6 | |
12 kwi 13:32
Janek191:
Dzielimy licznik i mianownik przez 2
99
12 kwi 13:34