udowodnij ze dla dowolnych liczb dodatnich a I b prawdziwa jest nierownosc
Mnoinia: Udowodnij ze dla dowolnych liczb dodatnich a i b takich ze ab=16 prawdziwa jest nierownosc
(1+a)(1+b)≥25
I w poprzednich zadaniach używano a+b/2 ≥ √ab i jak były zadania ze a+b≥6 to postawiłam to
pod wzór i wychodziło a z tym powyższym przykładem sobie nie mogę poradzix, proszę o
wyjaśnienie
Oraz jeszcze mam problem z korzystając ze wzorów skroconego mnozenia przedstaw w formie
iloczynu (3x+1)2 − 4 to robie tak:
9x2 + 6x + 1 − 4= 9x2 + 6 −3= 3 (3x2 + 2 +1) a w odpowiedzi jest 3 (3x−1)(x+1 ) dlaczego? Z
góry dziękuję za pomoc
12 kwi 13:15
Janek191:
| | 16 | |
a > 0 i b > 0 i a*b = 16 ⇒ b = |
| |
| | a | |
więc
| | 16 | | 16 | |
(1 + a)*(1 + b) = ( 1 + a)*( 1 + |
| ) = 1 + |
| + a + 16 ≥ 25 / * a |
| | a | | a | |
a + 16 + a
2 + 16 a ≥ 25 a
a
2 − 8 a + 16 ≥ 0
( a − 4)
2 ≥ 0
12 kwi 13:22
Mnoinia: A dzięki wielkie!
A ten przykład ze wzorem skroconego mnozenia ktoś wyjaśni? ?
12 kwi 13:44
5-latek: 3x2+2x+1 rozloz na czynniki
12 kwi 13:46
Janek191:
a2 − b2 = (a − b)*( a + b)
( 3 x + 1)2 − 22 = ( 3 x + 1 − 2)*( 3 x + 1 + 2) = ...
12 kwi 13:46
Mnoinia: dziękuję baaardzo
12 kwi 13:48
PW:
(3x+1)2 − 22 = (3x+1−2)(3x+1+2) = (3x−1)(3x+3) = 3(x+1)(3x−1)
12 kwi 13:49
Mnoinia: A jeszcze 9 (1−x)2 − (1+x)2 ?
12 kwi 13:57
Benny: 9*(1−x)2 zapisz jako (3*(1−x))2
12 kwi 14:07
Mnoinia: A dlaczego tak?
12 kwi 14:11
Ak14: βpenis
13 kwi 12:55