proszę o pomoc
olka : Wierzchołek paraboli o równaniu y=3x2−6x+3 ma współrzędne
A (1,0)
B (2,3)
C(0,3)
D(3,6)
12 kwi 13:04
J:
| | b | | −6 | |
xw = − |
| → xw = − |
| = 1 |
| | 2a | | 6 | |
y
w = f(1) ... podstaw i oblicz
12 kwi 13:06
Janek191:
Lub
y = 3*( x2 − 2 x + 1) = 3*( x − 1)2 + 0
p = 1 q = 0
12 kwi 13:10
5-latek: A kolezanka ma w glebokim powazaniu zagladnac do książki i zobaczyć jak się liczy wspolrzedne
wierzchołka paraboli .
jest na to wzor
12 kwi 13:17
Qlka: f'(x) = 3 * 2x − 6 = 6x − 6
f''(x0) = 0 ⇒ x0 = 1
f(1) = 0
P (1, 0)
12 kwi 13:24
olka: dziękuje
12 kwi 13:34
Janek191:
Gdzie z pochodnymi, jak ona nie wie co to jest wierzchołek paraboli
12 kwi 13:37
5-latek:
12 kwi 13:38