sd
ania : Miejscem zerowym funkcji liniowej jest 2, a dla x= −2 wartość funkcji wynosi 2. Funkcja ta jest
określona wzorem
A f(x)=x−0,5
B f(x)= −0,5x+1
C f(x)= −x+ 0,5
D f(x) = 0,5−1
12 kwi 13:01
Janek191:
Masz
f(2) = 0
f( − 2) = 2
f(x) = a x + b
dalej sama
12 kwi 13:05
ania: Dalej i tak nie umiem, jestem noga z matmy, prosiłabym o całkowite rozwiązanie zadania. Z góry
dzięki
12 kwi 13:10
Metis: Ania, stwórz układ równań z 2 niewiadomymi a i b...
12 kwi 13:12
Janek191:
a*2 + b = 0
a*(−2) + b = 2
więc mamy
2a + b = 0
−2a + b = 2
−−−−−−−−−− dodajemy stronami i dalej ...
12 kwi 13:15
ania: aa już czaje , dzięki
12 kwi 13:18