.
kleszcz: Punkty A(2, −3) B(4,3) i C(−2, 5) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego. Wyznacz równanie
osi symetrii
tego trójkąta?
12 kwi 12:38
Ajtek:
Policz długości boków, następnie znajdź współczynnik kierunkowy podstawy. Ostatni krok to
wyznaczenie prostej prostopadłej do podstawy przechodzącej przez 3 wierzchołek Δ.
12 kwi 12:48
5-latek:

AB −podstawa
AC i BC to ramiona
CD jest to os symetrii trojkata rownoramiennnego .
W trojkacie równoramiennym jest tylko jedna os symetrii
Jest ona jednocześnie srodkowa AB , wysokoscia trokata , i dwusieczna kata miedzy ramionami
To jest rysunek poglądowy
Ty nanieś swoje dane na rysunek w układzie wspolrzednych i wyznacz to równanie .
napisałem CI wszystko co potrzebne do policzenia
12 kwi 12:51
kleszcz: A można tak zrobić wyznaczyć środek odcinka /AB/ − wyszło mi O(3, 0)
Wyznaczyć równanie /AB/ i potem wyznaczyć równanie odcinka /DC/ prostopadłego do /AB/
i wyliczyć współczynnik b. ?
12 kwi 12:58
5-latek:

Przeciez już z rysunku widać ze podstawa tego trojkata nie będzie AB tylko AC
jeśli nie bedziewsz robil rysunkow to przestane CI pomagać .
12 kwi 13:02
J:
odcinek nie ma równania
| | 6 | |
współczynnik kierunkowy prostej AB : a = |
| =3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
prostopadła: y = − |
| x + b ... i przechodzi przez C |
| | 3 | |
12 kwi 13:02
Janek191:
Nie , bo AB nie jest podstawą .
12 kwi 13:02
kleszcz: Teraz /AB/ mi wyszło że ma równanie y=3x−9 dobrze mam?
12 kwi 13:03
J:
szkoda,że nie widziałem Twojego rysunku
12 kwi 13:04
kleszcz: aha ok.
12 kwi 13:04
5-latek: Czesc
J
12 kwi 13:07
J:
Witaj
12 kwi 13:07