Zadanie
Pedro: Mam takie zadanie rozwiąż równanie x+1/x−1=x+1
zacząłem rozwiązywać ale nie wiem czy dobrze i co dalej zrobić
(x+1)=(x+1)(x−1)
x=x2−x+x−1
x=x2−1
Z góry dziękuję za pomoc
12 kwi 12:29
Ajtek:
Założenie na starcie, jakie

Przenieś wszystko na jedną stronę, co dostaniesz?
12 kwi 12:31
Pedro: Tak myślałem że napisałem to źle bo jestem słaby z matmy
12 kwi 12:52
Ajtek:
Generalnie żadnego błędu nie popełniłeś, zapomniałeś tylko o założeniu: x−1≠0 dlaczego takie
12 kwi 12:53
Pedro: Nie wiem. Mógłbyś napisać mi jak dalej mam to obliczyć bo nie wiem byłbym Ci bardzo wdzięczny
12 kwi 12:58
Ajtek:
x−1≠0, ponieważ nie wolno nam dzielić przez 0.
Po pomnożeniu przez (x−1) otrzymałeś:
x+1=(x+1)(x−1)
x+1=x2−1 jednak był błąd, zgubiłeś +1 z lewej strony
−x2+x+2=0 i liczysz Δ.
12 kwi 13:04
PW: Tak uczą w szkole, ale gdybyś trochę pomyślał niestandardowo, to rozwiązanie byłoby łatwiejsze:
Dziedzinę ustalamy, jak zwykle, tego nie wolno pominąć: D = R\{1}. Ale popatrzymy teraz:
− dla x = − 1 równanie przyjmuje postać
− jest to zdanie prawdziwe, czyli liczba (−1) jest jednym z rozwiązań;
− dla x ≠ −1 i należących do dziedziny
można podzielić obie strony równania przez x+1,
które nie jest zerem:
a więc mianownik musi być równy 1:
x − 1 = 1,
czyli
x = 2
jest drugim rozwiązaniem.
Odpowiedź: rozwiązaniami równania są liczby (−1) oraz 2.
Chcę zwrócić uwagę, że sztampowe postępowanie jest zawsze skuteczne, jednak czasami prowadzi do
niepotrzebnych rachunków, np. to zadanie można było rozwiązać nic nie wiedząc o funkcji
kwadratowej.
12 kwi 13:07
Pedro: Dziękuję za pomoc
12 kwi 13:17