oblicz a i b
ela: znajdz wartosc a i b w tym rownaniu x2+6x−4=(x+a)2+b
12 kwi 12:24
MathGym: zapisz lewą stronę w postaci kanonicznej i odczytasz a,b
12 kwi 12:25
Kejt:
uporządkuj prawą stronę i przyrównuj stopniami przy x
czyli:
np.:
dx2 = 6x2
d = 6
itd.
12 kwi 12:25
Eta:
x2+6x−4= x2+2ax+a2+b ⇒ 2a=6 i a2+b=4 ⇒ a=..... i b=....
12 kwi 12:26
Eta:
poprawiam chochlika : a2+b= −4
12 kwi 12:28
ela: dzieki rozjasnilo mnie przypomnienie o postacji kanonicznej
12 kwi 13:07
PW: Ale sformułowanie zadania błędne. Jeżeli "w równaniu", to a i b mogą być jakie kto sobie
zamarzy.
Powinno być "Znajdź a i b", jeżeli ma miejsce równość trójmianów (wielomianów)".
Apeluję po raz szesnasty: podawać treść zadania w brzmieniu dosłownym, a nie własne "skróty
myślowe".
12 kwi 13:19