Oblicz sumę pierwiastków równania-wielomiany
liceum: Oblicz sumę pierwiastków równania
(x2−7)(14x3−13x2−12x)=0
Z (x2−7) łatwo mi wyszło, że x=√7 i x=−√7, ale to drugie nie mam pojęcia jak zacząć.
Próbowałam wyciągnąc x przed nawias i obliczyłam deltę z tego co mi zostało i wyszła mi 29064
12 kwi 11:57
52: Δ=841 ..
12 kwi 11:58
Eta:
| | −b | | 13 | |
14x3−13x2−12x=0 ⇒ x1+x2+x3= |
| = |
| |
| | a | | 14 | |
12 kwi 12:01
Kacper:
I tyle wynosi cała suma
12 kwi 12:03
liceum: A skąd się wziął ten wzór na sumę tych trzech rozwiązan? Bo ja miałam taki wzór:
Jeżeli równanie x3+px2+qx+r=0 ma 3 rozwiązania to
x1+x2+x3=−p czyli w tym przypadku byłoby to 13
12 kwi 12:11
Eta:
2 sposób
x
2−7=0 ⇒ x
1+x
2=0
| | 13 | |
x(14x2−13x−12)=0 x3=0 i x4+x5= |
| |
| | 14 | |
odp: x
1+x
2+x
3+x
4+x
5= .....
12 kwi 12:22
liceum: O ten drugi ogarniam
Dzięki wielkie!
12 kwi 12:35
Eta:
12 kwi 12:35