Uprość wyrażenie
Miśka: Nie wiem jak rozwiązywać takie zadania:
sin(2α−π)cos(α−3π)=
Pomoze ktoś?
12 kwi 11:56
Janek191:
= − sin( π − 2α)*cos (3π − α) = − sin 2α* ( − sin α) = sin 2α* sin α = 2 sin2α cos α
12 kwi 12:00
Miśka: Janek191 Jakich wzorów do tego użyłeś?
12 kwi 12:03
Janek191:
Wzory redukcyjne

oraz
sin ( − α) = − sin α i cos ( − α) = cos α
12 kwi 12:08
Miśka: Dobra, wiem już

W obliczeniach chyba przez pomyłkę pisałeś sin zamiast cos i powinno być
tak:
− sin( π − 2α)*cos (3π − α) = − sin 2α* ( −
cos α) = sin 2α*
cos α = 2 sin2α cos α
12 kwi 12:09
Janek191:
Faktycznie
cos ( 3π − α) = cos ( π − α) = − cos α
U Ciebie powinno być :
... = 2 sin α*cosα *cos α = 2 sin α*cos2α
12 kwi 12:15