krótkie zadanka
dwq: 1. Kąt α jest ostry i spełniona jest równo 2tgα = 3. Wtedy wartość wyrażenia sinα − cosα
jest równa ?
2. Dane są dwie funkcje określone dla wszystkich liczb rzeczywistych x wzorami
| | 1 | |
f(x)= |
| x − 1 oraz g(x) = 3x. Liczba punktów wspólnych wykresów tych funkcji jest |
| | 3 | |
równa?
3. Liczba 1,1 jest przybliżeniem z niedomiarem liczby log
1317 i błąd bezwzględny tego
przybliżenia
jest mniejszy od 0,01. Liczba | 1,11 − log
1317 | + | 1,1 − log
1317 | jest równa?
4. Funkcja f , okreslona dla wszystkich liczb całkowitych dodatnich, przyporzadkowuje liczbie
x reszte z dzielenia tej liczby przez 7. Która z ponizszych funkcji nie ma miejsca zerowego?
f(x) − 5 , 2 f(x) − 8 , f(x) − 7 , 2 − f(x)
5. Ekipa złozona z 16 pracowników wykonała dach hali przemysłowej w ciaagu 65 dni. Jezeli ˙
dach na drugiej takiej samej hali trzeba wykonaac w ciagu 52 dni, to, przy załozeniu takiej ˙
samej wydajnosci, nalezy zatrudnic do pracy o ?